Zoeken

Home » Slaap

Slaap

Slaap belangrijk? Slecht slapen wordt door veel mensen onderschat. De negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen namelijk ernstig zijn. Op korte termijn…

Slaap belangrijk?

Slecht slapen wordt door veel mensen onderschat. De negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen namelijk ernstig zijn. Op korte termijn kan een verstoorde slaap leiden tot concentratie of geheugenproblemen.

De langdurige combinatie van slecht en kort slapen heeft een negatieve invloed op ons afweersysteem en verhoogt bovendien het risico op chronische aandoeningen als depressie, diabetes type 2, dementie, hart- en vaatziekten en obesitas.

Slapeloosheid kan deze aandoeningen ook verergeren. Genoeg redenen om uw nachtrust te koesteren voor gezonde hersenen en een gezond lichaam.

Boeken

Waarom je niet slaapt
W. Chris Winter
Sleep disorder in Neurologie
Sebastiaan Overeem
Verbeter je slaap werkboek
Ingrid Verbeek/Merijn van de Laar

Adviezen

 • Zes uur slaap per nacht kan lichaam flink verstoren

   Een week lang krap zes uur per nacht slapen is al genoeg om het concert van de moleculen die ons lichaam regelen flink te verstoren. Meer dan zevenhonderd genen blijken dan harder of juist minder hard te gaan werken, blijkt uit nieuw Brits onderzoek.

 • Afvallen? Begin met goed slapen

   Na een slechte nachtrust kies je eerder voor grote porties of calorierijk eten dan na een normale nacht. Slecht slapen kan op de lange termijn dus leiden tot overgewicht.

 • Voorraad slaap opbouwen is mogelijk'

   Het is mogelijk om een ‘reservevoorraad’ slaap op te bouwen voor tijden waarin je niet toekomt aan een goede nachtrust. Dat blijkt uit een experiment van wetenschappers van het Amerikaanse leger.

 • Bananen als slaapmiddel

   Het eten van een banaan voor het slapen gaan kan helpen bij een goede nachtrust, aldus gezondheidsdeskundigen.

 • 'Te weinig slaap maakt dik'

   Dat weinig slaap geen positief effect heeft op het dagelijkse functioneren is een feit, maar nu blijkt dat men er ook dikker van kan worden.