Zoeken

Home » Ademhaling

Ademhaling

Ademhalingsoefeningen bij stress Stress is niet fijn. Voor een korte periode kan stress geen kwaad. Maar als je langdurig last hebt van…

Ademhalingsoefeningen bij stress

Stress is niet fijn. Voor een korte periode kan stress geen kwaad. Maar als je langdurig last hebt van stress, is dit erg onprettig. Bovendien kan stress tot tal van verschillende klachten leiden. Wanneer je naar de huisarts gaat om wat te doen aan de stress, krijg je vaak medicijnen om jezelf te kalmeren. Of je krijgt iets om de symptomen van de stress te onderdrukken. Bijvoorbeeld pillen tegen een hoge bloeddruk.

Deze middelen zijn vaak effectief, maar ze lossen de oorzaak van de stress vaak niet op. Ze onderdrukken alleen de symptomen.

Belangrijk is de oorzaak van de stress weg te nemen. En het liefst op een natuurlijke manier. Ademhalingsoefeningen bij stress kunnen hier bij helpen.

Waarom ademhalingsoefeningen bij stress werken

Ademhalingsoefeningen bij stress werken, omdat de ademhaling je toegang is tot je autonome zenuwstelsel. Je kunt de ademhaling beïnvloeden door bijvoorbeeld sneller, langzamer, hoger, of lager te gaan ademen. Hiermee kun je invloed uitoefenen op je zenuwstelsel.Door je ademhaling laag en rustig te maken activeer je het parasymatische zenuwstelsel. Dit is het gedeelte wat zorgt voor rust, herstel en ontspanning.

Door je ademhaling hoog en snel te maken, activeer je juist het sympathische gedeelte van je zenuwstelsel. Dit is je stress-systeem en wordt bijvoorbeeld actief wanneer je je in een levensbedreigende situatie bevindt.Met je ademhaling kun je dus eigenlijk schakelen tussen de verschillende delen van je autonome zenuwstelsel.Wanneer je je gestresst voelt, is je ademhaling vaak hoog in de borst, snel en onrustig. Door je bewust te worden van je ademhaling en de ademhaling vervolgens te kalmeren, activeer je ontspanning en rust in je lijf.

Ademhalingsoefeningen bij stress werken om deze reden dus ontzettend goed.

Tips voor een goede ademhaling

• Door alleen al in te checken bij je ademhaling, verminder je al de stress. Je ademhaling bevindt zich in het hier en nu, en hierdoor verschuift je aandacht zich van de stress, naar het hier en nu.
• Ademen door de neus helpt vaak beter tegen stress dan door de mond ademen.
• Als je merkt dat je ademhaling hoog in de borst zit en heel erg snel is, kijk dan af je de ademhaling kunt kalmeren door rustiger te gaan ademen en de adem richting de buik te sturen.
• Soms kan het helpen om je ogen te sluiten om je extra goed op de ademhaling te richten.
• Als je geen zin hebt om te tellen met ademhalingsoefeningen bij stress, probeer de uitademing dat gewoon zo rustig en lang mogelijk te maken.

Koude training

Koude training wordt ingezet om het autonome zenuwstelsel en bijbehorende immuunsysteem te beïnvloeden. Hierdoor kun je een sterkere weerstand creëren.

Andere voordelen van koude training kunnen zijn:

  • Lichaam en geest in balans brengen
  • De geestelijke wil beïnvloeden
  • Het verhogen van het energieniveau
  • Een betere bloedcirculatie en lymfesysteemcirculatie
  • Verbetering van het concentratievermogen en doelgerichtheid
  • Vetverlies door verbranding en het activeren van “bruin vet”
  • Reguleren van de lichaamstemperatuur

Boeken

Verademing
Bram Bakker
Start vandaag met ademen
Rober Bridgeman
Adembeweging
Rita Beintema

Adviezen