Afvallen met ontgiften

Heel veel mensen lopen vast op het feit dat afvallen niet meer lukt. Ze eten super gezond, nemen niets wat niet gezond is en toch blijft het gewicht hetzelfde. Dat wekt frustratie op en de neiging om weer ongezonde dingen te gaan nemen. Wat logisch is want het motiveert ook niet om zo door te gaan.
Dit komt vooral vaak voor na het 30e levensjaar.

Wat veel mensen niet weten is dat er vaak een rede is dat het afvallen niet lukt! De meeste mensen die willen afvallen hebben het overgewicht opgebouwd door voeding met veel suikers en/of bewerkt eten. Het probleem van dat soort “voeding” is niet alleen dat je er van aan komt maar je put er ook je lever mee uit. Iemand die gezond is en die zijn hele leven alleen maar gezond eten binnen krijgt zal geen problemen hebben met de werking van de lever. Maar diegene heeft waarschijnlijk ook geen overgewicht…
Als je periodes hebt waarin je minder gezond eet, zoals bij iedereen wel eens voorkomt, en dat voor een langere periode, dan draait je lever overuren. De lever kan het aantal gifstoffen niet aan en het teveel aan “gifstoffen” wordt opgeslagen als vet.

Om weer een goed functionerende lever te hebben heb je wat geduld nodig. Wat in een lange periode is opgebouwd is niet zomaar in 1 week weer recht getrokken! Laat voor zeker een maand of 2 suikers en bewerkte voeding staan en je wordt op lange termijn beloont! Op het begin kan je wat last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit kan zijn moeheid of chagrijnig maar ook misselijk en hoofdpijn. Dit geeft aan hoe “verslaafd” je lichaam al is geworden aan de suikers. Ook niet zo gek want het zit in zo’n 70% van de “levensmiddelen” in de gemiddelde supermarkt. Zet het door en kijk uit naar het moment dat je lever zich hersteld heeft zodat én het afvallen weer beter gaat, maar ook dat je je weer vol energie gaat voelen. Want daar heeft een detoxkuur zeker effect op. Dus dubbelop profijt voor je moeite!

Kan het niet sneller?

Zelf je eten goed aanpassen is een manier om je lever rust te geven en te reinigen. Wat ook een manier is is een detox of ontgiftingskuur. Daarmee gaat het sneller en geef je jezelf als het ware een reset.

Wist je dat de gemiddelde Nederlander per jaar zo’n 3,5 tot 6,5 kg voedseltoevoegingen en chemicaliën per jaar tot zich neemt?
Doordat we zoveel chemicaliën eten komt het vaak voor dat je spijsvertering is beschadigd door deze stoffen en je vetverbranding vertraagd wordt. Deze stoffen (ook de light & vetvrije producten) zorgen er dus voor dat je minder snel vet kunt verbranden.

Adviezen

Detox kuur, waarom?

  1. Meer energie 
  2. Je huid wordt mooier en jonger
  3. Afkicken van je suikerverslaving
  4. Je lichaam ontgiften van giftige stoffen
  5. Boost het afvallen (vooral handig als je stil stond)
  6. Je zult jezelf als herboren voelen.
  7. Een detox kost je geen tijd, sterker nog het levert je zelfs tijd op!

Verschillende methoden

Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Vastendieet

Dit betekent dat je twee dagen per week gaat vasten. Op deze dagen krijg je maar heel weinig calorieën binnen. De rest van de week gewoon eten zoals je gewend bent.

Sapvasten

Je drinkt 5 dagen lang alleen sappen van groente, fruit en kruiden. Maximaal 4 per dag. Dus geen vast voedsel. Je kunt de smoothies zelf maken in een blender. Een andere optie is om sappen te kopen (kant en klaar bij de natuurvoedingswinkel) Je kunt dit dieet ondersteunen door het gebruik van spirulina tabletten en lijnzaad olie. Drink groene thee en veel water tijdens het sapvasten.

One meal a day’

Je eet slechts een maaltijd per dag, meestal om 15.00 uur. Voor de rest van de dag eet je niets. Je drinkt slechts water, thee en koffie zonder suiker of melk. Je kunt deze vorm van vasten altijd doen, of een aantal dagen per week.

Detox voeding

Hoe komt het eigenlijk dat detoxen nodig is? Het komt doordat de zuur-base (acidic versus alkaline) balans in je lichaam verstoort is. Een zuur lichaam = een ziek lichaam. Andersom geldt dit ook. Hoe meer basisch (alkaline) je lichaam is, hoe gezonder.

Een zuur lichaam komt met name doordat we teveel slechte voeding binnenkrijgen. Maar stress speelt ook een belangrijke rol bijvoorbeeld. In onderstaande afbeelding zie je welke voeding goed is voor je en welke voeding je beter niet kunt nemen.
detox-zuur-base-voeding

Verenigingen

Diabetes fonds
Stichting Over Gewicht

Boeken

In 28 dagen van gifbelt naar tempel: Jacqueline van Lieshout
Spirituele Detox: Jesse vd Velde
De afslank Switch: Marjolijn van der Velde